Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Σχετικά με την ομιλία που διοργάνωσε το ΚΕΕ για το νησί Samso της Δανίας που χρησιμοποιεί 100% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Στην ομιλία του ο Δανός ομιλητής Jan Jantzen (εξωτερικός συνεργάτης στο μεταπτυχιακό τμήμα του ΤΜΟΔ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διδάσκει το μάθημα "Υπολογιστικές Μέθοδοι Λήψης Αποφάσεων" παρουσίασε το πετυχημένο project του νησιού Samso της Δανίας.

Όσοι είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την συγκεκριμένη παρουσίαση καταλάβαμε την τεράστια διαφορά της περίπτωσης Samso και του σχεδίου που μας ετοιμάζουν για τη Χίο. Δυστυχώς ακόμα και αυτή την διάλεξη όπου ξεκάθαρα φάνηκε η αντίθεση του ομιλητή στο "ουρανοκατέβατο και τεράστιο σχέδιο Ρόκα για τη Χίο το οποίο θα προκαλέσει δικαιολογημένες αντιδράσεις" (μεταφέρουμε τα δικά του λόγια), κάποιοι φρόντισαν να την χρησιμοποιήσουν για να πείσουν για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης της επένδυσης Ρόκα - Iberdrola.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα, έξυπνη, με χιούμορ και χωρίς φαμφαρολογία παρουσίαση, ο δανός επιστήμονας τόνισε την αναγκαιότητα για
  • ενημέρωση του κόσμου πριν την όποια εγκατάσταση 
  • εξεύρεση της καταλληλότερης χωροθέτησης, ούτως ώστε να μην δυσαρεστείται κανένας και ας έχει μικρότερη οικονομική απόδοση η εγκατάσταση
  • συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού σε τέτοια έργα (από τις 10 offshore ανεμογεννήτριες, η 1 ανήκει σε 2.500 κατοίκους, οι 5 στο Δήμο, 2 στον τοπικό αγροτικό σύλλογο και 2 σε επενδυτές εκτός του νησιού)
  • ενημέρωση-ευαισθητοποίηση κόσμου σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας
Ο κύριος Jan Jantzen ενημερώθηκε για την Πρωτοβουλία μας και είναι πρόθυμος να μας μεταφέρει τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου